FAQ


Hogyan tudok létrehozni és megosztani egy sablont?

 1. Indítson el egy virtuális gépet.
 2. Szabja testre a gépet - telepítsen és töröljön szoftvereket stb.
 3. Kattintson a "Mentés sablonként" gombra.
 4. A műszerfalon válassza ki ezt a sablont hogy a "Sablon szerkesztése" oldalra jusson.
 5. Használja a "Jogosultságok kezelése" dobozt a felhasználók vagy csoportok hozzáadására. ( Szükség esetén könnyen készíthet új csoportot)

Hogyan tudok létrehozni egy új VM-et és egy másik felhasználónak adni?

 1. Indítson el egy virtuális gépet.
 2. A gép "Hozzáférés" oldalán hozzáférést adhat felhasználóknak vagy csoportoknak.

Hogyan tudok portot nyitni?

 1. A VM oldalán kattintson a Hálózat fülre.
 2. A preferált interfésznél adja meg a portot és válassza ki a típusát, majd nyomja meg a hozzáadást.
 3. Ezt a portot ki kell nyitnia a tűzfalon is. 80-as port kinyitásához példák:
  • Ubuntu, Debian: sudo ufw allow 80
  • CentOS, RHEL: adja hozzá /etc/sysconfig/iptables:
   iptables -A INPUT -m state --state NEW -m tcp -p tcp --dport 80 -j ACCEPT és indítsa újra a szolgáltatást sudo service iptables restart
 4. Most már csatlakozhat a virtuális géphez a generált porton keresztül

A gépem bérleti ideje túl rövid. Hogyan hosszabbíthatom meg?

Küldhet egy kérést az adminisztrátoroknak. A virtuális gép kezdőoldalán kattintson a megújítás, majd a kérés küldése gombra. Magyarázza meg, hogy miért kéri a hosszabb lejárati időt és válassza ki a megfelelőt.

Hogyan kaphatok több CPU-t/memóriát?

Küldhet egy kérést az adminisztrátoroknak. A virtuális gép erőforrások oldalán kattintson az Erőforrások igénylése, majd a kérés küldése gombra. Magyarázza meg, hogy miért kéri az adott erőforrásokat.

Hogyan szerezhetek hozzáférést egy sablonhoz?

Ha olyan sablont akar használni, amihez nincs hozzáférése, akkor a meglévő sablonok listája alatti link segítségével tud egy kérést küldeni az adminisztrátoroknak.


Áttekintés


Bevezetés

Ez a CIRCLE Cloud szoftver egy telepítése. A CIRCLE egy szabad, nyílt forrású felhőmenedzser. Legfontosabb funkciója a virtuális gépek indítása és kezelése könnyen létrehozható sablonok alapján.

Ezen az útmutatón kívül javasoljuk, hogy próbálja ki a rendszert, amelynek használata magától értetődő. A webes felületen részletes útmutatást talál a haladó lehetőségekről.

Műszerfal

A szolgáltatást a https://cloud.bme.hu/ címen érheti el. Itt bejelentkezhet az irányítópultra. Az irányítópult összefoglalja a virtuális gépeket és más erőforrásokat. Ez a kiindulópont a rendszer lehetőségeinek eléréséhez.

Virtuális gépek

A virtuális gépek dobozban találja legutóbbi virtuális gépeit. Egy összefoglaló nézet is elérhető az műszer gombra () kattintva. Kattintson a virtuális gép nevére a kapcsolódási adatok, beállítások megtekintéséhez, vagy az állapotának megváltoztatásához.

Hogyan tudok létrehozni egy új VM-et?

Saját csoportokat is létrehozhat a csoportok dobozban lévő új gombbal.

Hogyan tudom megjelölni a gyakran használt gépeket?

Fontos vagy gyakran használt gépeit megjelölheti a gombbal.

Virtuális gépek

Nincs jogosultsága virtuális gépek indítására vagy kezelésére.

Egy virtuális gép kiválasztása után az adott gépet részletező oldalra jut. Itt láthatóak a kapcsolat részletei, statisztikák és a korábbi tevékenységek, valamint módosíthatóak a virtuális gép beállításai, a hozzáférési jogosultságok, hálózati interfészek és az erőforrások.

Részletek

Ha kiválaszt egy virtuális gépet, a gép adatait és műveleteit elérhetővé tévő oldalra jut. Baloldalt a gép állapotát és a csatlakozáshoz szükséges adatokat találja. Középen egy több lapból álló panel van, amely a gép összes részletét kategorizálva mutatja be.

Hogyan tudok csatlakozni a virtuális géphez?

Ha a gép már el van indítva, akkor kattintson a "csatlakozás" gombra vagy egyszerűen másolja be a parancsot a terminálba. A másik lehetőség a VNC konzol használata

Hogyan tudom megváltoztatni a VM jelszavát?

Kattintson az "Új jelszó generálása" linkre.

Műveletek

A jobb felső sarokban a műveleteket tartalmazó eszköztár található a gép életciklusát befolyásoló, legfontosabb műveletekkel. Az eszköztár gombjai színkódoltak a hatásuk szerint, valamint a gép állapotától függően kerülnek engedélyezésre/tiltásra. Az ajánlott művelet gombja a legnagyobb, amelyen szerepel az adott művelet megnevezése is. Nyugodtan rákattinthat a gombokra, a megerősítő ablak részletesen bemutatja az egyes műveleteket.

Milyen műveleteket végezhetek a virtuális gépemmel?

indítás Virtuális gép elhelyezése és indítása (valamint a lemezek és a hálózat beállítása).

virtuális gép ébresztése Alvó (felfüggesztett) gép ébresztése: az elmentett memóriatartalom visszatöltése és a virtuális gép indítása ebből a mentett állapotból.

altatás Virtuális gép felfüggesztése. A virtuális gép megállításra, memóriája lemezre mentésre kerül. Így a gép ébresztése után minden futó alkalmazás folytatódik. A legtöbb alkalmazás elviseli akár a hosszabb idejű felfüggesztést, azonban a folyamatos hálózati kapcsolatot igénylő programok megállhatnak visszaállítás után. A felfüggesztés ideje alatt a virtuális gép csak tárterületet és hálózati erőforrásokat foglal.

migrálás A virtuális gép mozgatása egy másik számítási csomópontra állapotának megtartásával.

mentés sablonként Virtuális gép mentése sablonként, amelyet meg lehet osztani más felhasználókkal és csoportokkal. Mindenki, aki hozzáférést kap egy sablonhoz (és az általa használt hálózatokhoz), képes lesz egy példányát elindítani.

újraindítás Virtuális gép újraindítása a konzoljára a Ctrl+Alt+Del kombináció küldésével.

reset Virtuális gép hideg újraindítása (hálózati tápellátás megszakítása).

leállítás Virtuális gép megállítása szabványos ACPI jelzéssel, lehetővé téve az operációs rendszer számár a szabályos leállást. A művelet meghiúsul, ha a gép nem áll le.

kikapcsolás Virtuális gép erőltetett leállítása az operációs rendszer értesítése nélkül. Ez a művelet akkor is működik, ha a normál leállítás nem, de az operációs rendszer és a fájlrendszer sérülhet, adatvesztés történhet. A művelet hatása hasonló, mint egy fizikai gép tápellátásának megszüntetése.

visszaállítás Megsemmisített virtuális gép lemezeinek visszaállítását kísérli meg. A hálózati erőforrások foglalásai már végleg elvesztek, így az interfészeket kézzel kell a visszaállítás után pótolni.

vész-állapotváltás A virtuális gép állapotának változtatása NOSTATE-re. Ezt a műveletet csak akkor hajtsa végre, ha kézi beavatkozásra kényszerült a virtualizációs rétegben, és úgy szeretné a gépet újból elindítani, hogy ne vesszenek el lemezei vagy hálózati erőforrásai.

újbóli létrehozás A virtuális gép állapotának átállítása NOSTATE-re, majd a VM újbóli létrehozása. Ez a művelet lehetővé teszi olyan gépek elindítását, amelyek korábban egy meghibásodott csomóponton futnak.

megsemmisítés Virtuális gép és lemezeinek, hálózati beállításainak végleges eltávolítása.

Kezdőoldal

Itt találhatóak statisztikák a virtuális gépről, illetve módosítható a gép neve, leírása és címkéi. Erősen ajánljuk, hogy írjon leírást a géphez, ezzel is segítve a rendszergazdák munkáját egy esetleges karbantartás esetén.

Lejárat

Itt található továbbá egy összefoglalás a virtuális gép lejárati idejeiről is. Minden gépnek van egy lejárati ideje külön felfüggesztésre és megsemmisítésre.

Hogyan tudom növelni a VM lejárati idejét?

A megújítás gombbal meg tudja növelni a gép felfüggesztési és törlési idejét. A virtuális gép felfüggesztése vagy törlése előtt értesítést kap.

Hogyan tudom megosztani a korábban feltöltött fájlokat a virtuális géppel?

A 'tárhely csatolása' gombra kattintva a virtuális gép csatolja a személyes tárhelyét.

Erőforrások

Az erőforrások fülön látható, hogy mennyi memória, CPU áll a virtuális gép rendelkezésére, és milyen prioritással rendelkezik.

A megfelelő jogosultsággal rendelkező felhasználók megváltoztathatják ezeket a beállításokat, ha a gépet leállították.

Konzol

Ez a fül lehetővé teszi a virtuális gép konzolon keresztüli használatát, főként hibakeresési és operációs rendszer telepítési célokra. Használható a billentyűzet és az egér is. Alapesetben a virtuális géphez SSH-val, vagy távoli asztali kapcsolattal célszerű kapcsolódni.

Hozzáférés

A gép megosztását és a tulajdon átruházását teszi lehetővé. A gép felhasználói láthatják a gép részleteit, az operátorok használhatják a legtöbb műveletet, a tulajdonosok törölhetik is a gépet.

Hogyan tudok hozzáférést adni másnak

Írja be a felhasználó/csoport azonosítóját, állítsa be a jogosultságot és nyomja meg a Mentés gombot.

Milyen jogosultságok állnak rendelkezésre?

Felhasználó
A Felhasználó szinttel elérhető virtuális gép részletező oldala. Ezek a felhasználók kapcsolódhatnak a géphez.

Operátor
Az Operátori hozzáféréssel megváltoztatható a virtuális gép neve és leírása. Az Operátorok nyithatnak portokat valami adhatnak/visszavonhatnak Felhasználói szintű hozzáférést.

Tulajdonos
A Tulajdonos szint minden műveletet engedélyez. A Tulajdonosok adhatnak/visszavonhatnak Felhasználó, Operátor is Tulajdonos szintű hozzáféréseket. A virtuális gépért felelős tulajdonos nem fokozható le. A felelős tulajdonosi cím átruházható másik felhasználó számára, a "Tulajdon átruházása" gombbal.

Hálózat

Megmutatja, hogy a virtuális gépen hogyan csatlakozik a hálózathoz. Hozzá tud adni és törölni interfészeket, valamint engedélyezheti a TCP/UDP portok távoli hozzáférését.

Hogyan adhatok a géphez új interfészt?

Kattintson az új interfész gombra a Hálózat fülön és válassza ki a listából.

Tevékenységek

Itt látszik a virtuális gép teljes élettörténete. Itt lehet a műveletek meghiúsulásának okait is megtekinteni (húzza az egeret a művelet nevére).

Csoportos műveletek

A műszerfalon a felsorolás gombra kattintva, megnyílik a virtuális gépek listája. Itt a tulajdonos több gépen egyszerre tud végrehajtani műveleteket.

Hogyan tekinthetem meg a megosztott vagy törölt gépeket?

Jelölje be a "Törölt VM-ek megjelenítése" jelölőnégyzetet a törölt gépek megjelenítéséhez.

Sablonok

Nincs jogosultsága sablonok létrehozására.

A sablonok a virtuálisgép-példányok prototípusai, megadják a létrehozandó VM különböző technikai beállításait, beleértve a hálózati interfészeket és a csatolandó lemezeket.

Az irányítópulti dobozban a saját sablonait, valamint azokat látja, amelyekhez legalább operátor jogosultsága van. Ez azt jelenti, hogy megoszthatja őket csoportjaival vagy egyes felhasználókkal.

Hogyan tudok létrehozni sablonokat?

Bármelyik virtuális gépéből készíthet sablont a mentés sablonként gomb segítségével. Ezen felül a sablonok dobozban lévő új gombbal is elindíthat egy sablonkészítő varázslót.

A sablon részletező oldalán módosíthatja a sablon nevét és erőforrásait (pl. magok száma, memória mérete).

Milyen testreszabható beállítások vannak a sablonoknál?

Architektúra

A felhasználó kiválaszthatja a sablon architektúráját (x86 vagy x86-64).

Elérés módja

Az alapértelmezett kapcsolódási mód módosítható. Jelenleg támogatott protokollok: SSH, RDP és NX.

Rendszerbetöltő menüje

Pipálja be a rendszerindítási menü bekapcsolásához.

Jellemző

A jellemzők kiválasztásával garantálható, hogy a virtuális gépet futtató node rendelkezzen bizonyos tulajdonságokkal (pl. GPU).

Operációs rendszer

Az operációs rendszer neve.

Ügynök

Check this if the machine has agent installed and the manager should wait for its start.

Nyers adat

A CIRCLE Cloud a libvirt API-t használja, így a virtuális gép beállításai személyre szabhatóak libvirt domén paraméterekkel.

Hogyan tudom a sablont átruházni másra?

A "Tulajdon átruházása" gombra kattintva ki tudja választani a felhasználót.

Hogyan tudok hozzáférést adni a sablonhoz felhasználóknak vagy csoportoknak?

Hasonlóan a virtuális gép jogosultság kezeléséhez. Írja be a felhasználó/csoport azonosítóját a sablon részletek oldalán és állítsa be a kívánt hozzáférési szintet.

Csoportok

Nincs jogosultsága csoportok létrehozására.

A csoportok a jogosultságkezelés epítőelemei. Az irányítópulton azon csoportokat látja, amelykhez hozzáférése van.

Hogyan tudok csoportot létrehozni?

Saját csoportot a csoportok dobozban található "új" gombra kattintva készíthet.

SSO azonosítással belépett felhasználók automatikusan tagjai lehetnek csoportoknak a szervezeti azonosítójuk alapján. Akik adminisztrátorai egy csoportnak (vagy oktatói egy tantárgynak az akadémiai szférában) olyan csoportokat is létrehozhatnak, amelyeknek a tagjai bejelentkezéskor automatikusan bekerülnek.

Hogyan tudom kezelni a csoport felhasználóit?

A csoport oldalán hozzá tud adni vagy törölni felhasználókat, illetve kezelni a csoportra szóló jogokat.

Hogyan tudom kezelni a csoport jogosultságait?

A tulajdonosnak van joga módosítani a csoport jogosultságait. Ezt a csoport oldalának alján teheti meg.

Fájlok

Minden felhasználónak van egy személyes tárhelye, ami a egyszerű módot ad a virtuális gépeken elkészített munka tárolására és letöltésére.

Fájljait a webes felületről és a virtuális gépekről is eléri. A webes felület olyan, mint bármelyik fájlböngésző. A virtuális gépek alapesetben nem kapják meg a tárhely eléréséhez szükséges azonosítókat elkerülendő megosztásukat a gép esetleges többi használójával.

Hogyan tudom megosztani a fájljaimat a VM-mel?

A tárhely használatához nyomja meg a tárhely csatolása gombot a virtuális gépen.

Profil

Hogyan tudom megváltoztatni a jelszavamat?

A profil szerkesztése oldalon írja be az új jelszót kétszer, valamint a régi jelszavát. Az SSO-s felhasználók nem változtathatnak jelszót.

Hogyan tudok publikus kulcsokat tárolni a VM-en?

Nyissa meg a profilját, nyomja meg az SSH kulcs hozzáadása gombot és másolja be a szövegdobozba a publikus kulcsot.